sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Foorumi VS. kotisivut / Vierailija-ystävällisyys

Ei kai Suomenkin roolipeliyhteisö ole luopumassa kotisivuista?! Huolestuttavan enenevässä määrin uusia pelejä putkahtelee pohjanaan pelkästään foorumi! Ymmärrän kyllä, että pelin rakentaminen pelkästään ilmaisfoorumille on vaivattomampaa kuin erikseen kotisivutilaan kirjautuminen ja koodailu, mutta...Nähdäkseni helpoin ei välttämättä ole paras ratkaisu. Tämä on toki vain minun henkilökohtainen kokemukseni ja näkökulmani - joku toinen voi kokea foorumit parempana. Mutta uskoisin että teen tässä ainakin muutaman hyvän pointin..

Kansainvälinen roolipeliyhteisö koostuu 99%:sti pelkistä valtavista foorumeista - jopa heidän sivulistauksensa on rakennettu foorumeille keskustelu- ja hyötyjuttujen keskelle. Ja muistan 10+ vuotta sitten kun täällä Suomessakin oli paljon foorumeita ja kotisivut nousivat suosioon vähän myöhemmin. Toivon sydämeni pohjasta että täällä ei palata takaisin entiseen.

Tai että foorumit edes toteutettaisiin kotisivumaisesti - että kaikki pelin infot löytyisivät erillisiltä hrml-sivuilta ja selkeän valikon kautta eikä niin että vierailija joutuu navigoimaan foorumin alueiden kautta useassa eri ketjussa ja ehkä jopa usealla eri alueella peliin tutustuessaan ja myöhemmin tietoa etsiessään. Ulkomaalaiset eivät tunnu koskan tekevän kotisivumaisia foorumeita. Joka tapauksessa, foorumista kehittyy herkästi ahdas ja sekava paikka kymmenine info-linkkeineen ja sivupalkkeineen kun pelin jok'ikinen tietopala, ekstrajuttu ja tekniikka tungetaan sinne normaalien pelialueiden ja pelin ulkopuolisten alueiden lisäksi. (Itse vihaan sivupalkkeja foorumeilla.)
Jos kaiken päälle foorumin värien kontrastit on huonot - (esim. laitettu mustaa harmaalle pohjalle, tai harmaata tai pinkkiä valkoiselle), niin se on vieläkin enemmän päänsärky yksinkertaista ja helppolukuista sivustoa arvostaville - tai jopa kaipaaville (jos sattuu olemaan huono näkökyky ja meitä huononäköisiähän ei ole niin vähän kuin normaalinäköiset ehkä kuvittelevat.)

Pelkän ilmaisfoorumin käyttö lisää myös ongelmia, jos se sattuu katoamaan bittiavaruuteen. Kaikki infot menee siinä mukana pelien lisäksi. Toki fiksu ylläpitäjä kopioi ne talteen joka tapauksessa, mutta jos ne olisivat kotisivuilla niin niitä ei foorumin kaatumistapauksessa tarvitsisi järjestellä uudestaan tarjolle. Kokemukseni mukaan ilmaisfoorumit ovat hurja paljon epävakaampia kuin kotisivutilan tarjoajat /joita siis on myös lukuisia ilmaisia.) 
Sen lisäksi että foorumintarjoaja saattaa vahingossa menettää datapohjansa, se saattaa minä tahansa hetkenä poistaa foorumin varoittamatta käyttöehtorikkomusten takia. Meinaan, hyvin moni pitää roolipelinsä sisällölle korkeampaa ikärajaa mitä foorumintarjoaja käyttöehdoissaan sallii.
Foorumintarjoaja itse löytäisi suomenkielisen pienen foorumin? Juu, se on epätodennäköistä. Mutta ei se vaadi kuin yhden superkiukkuisen ex-jäsenen tai lapsen vihaisen vanhemman "raportoi käyttöehtorikkomus"-linkin klikkauksen, että jonain aamuna heräät löytämään foorumisi tilalla viestin ettei sitä ole olemassa.

Kotisivuista ja normaalista vanhanajan vieraskirjasta on sekin hyöty, että jos foorumille sattuu jotain niin kaikilla vierailijoilla ja pelaajilla on tasapuolinen ja helppo polku ottaa sinuun yhteyttä ja seurata pelin tilanteen etenemistä. Pelillä voi tietysti olla julkinen Facebook-sivu jossa päivityksiä voi seurata, mutta minusta ei olisi reilua vaatia vierailijoita rekisteröitymään Facebookin jotta voisivat olla sinuun yhteydessä, saati vaivautumaan sähköpostiviestintään tai liittymään Skype-ryhmään. Mielestäni mitä helpommaksi ja avoimemmaksi pelin ja ylläpidon lähestymisen vierailijoille ja pelaajille tekee, sen parempi. Itse en tiedä mitään yksinkertaisempaa ja vahvempaa siihen kuin pitää pelillään erilliset kotisivut.
Välimuoto tietenkin olisi pitää kotisivuilla vain etusivu josta linkit johtaa foorumille asianmukaisiin aiheisiin ja vieraskirjaan. Olettaen, että vieraskirja olisi oikea vieraskirja eikä ketju foorumilla, vahingon tai poiston sattuessa ainoa mutka olisi pelien ja infojen menetys.

Voit toki olla aivan eri mieltä tästä kaikesta tai ehkä keksit jonkun nerokkaan keinon selvittää kaikki nuo ongelmat ilman kotisivuja. Kukin siis tyylillään! Tämän merkinnän pointti on vain että roolipeliä rakentaessa pitäisi ensisijaisesti ajatella vierailijoita. Jokainen on vierailija ennen kuin hänestä tulee pelaaja, ja jos käyttökokemus on liian epämiellyttävä tai hankala niin saattaa jäädä vierailijaksi ja luikkia ulos takaovesta. Pohdi siis huolella millaisella toteutuksella kaikki - myös näkökykyongelman omaavat - pystyisivät selaamaan pelisi sisältöä mahdollisimman mukavasti ja vaivattomasti? Millaisella toteutuksella kaikki vierailijat pystyisivät pitämään sinuun yhteyttä ja seuraamaan pelin tilannetta mahdollisimman vaivattomasti ja ilman ylimääräisiä rekisteröitymisiä, tilanteessa kuin tilanteessa?

Mikä johtaa viimeiseen asiaan tästä aiheesta tällä erää: suosittelen miettimään myös huolella haluatko peliin oikeasti lisää pelaajia?

Joskus voi kohdata roolipelejä joissa kaikki pelialueet on täysin piilotettu eikä ehkä hahmoesittelyjäkään pääse lukemaan, mutta jotka mainostavat itseään kuin haluaisivat pelaajia. Mutta tuo toteutus kyllä mielestäni kirkuu aivan päinvastaista. Antaa hyvin sisäänpäin kääntyneen ja suljetun vaikutelman. Minä ainakaan en ikimaailmassa liittyisi peliin joka ei salli minun lukea pelitapahtumia ja hahmokuvauksia ilman rekisteröitymistä ja sisäänkirjautumista. Minulle se antaa välittömästi vaikutelman, että siellä pyörii sisäpiirijengi joka haluaa muita mukaan lähinnä seinäruusuksi ja kasvattamaan statistiikkojensa ilmoittamaa pelaaja- ja hahmomäärälukuja.

Mulle pelialueiden sisällön selaus etukäteen on tärkeää jotta voin päätellä onko kirjoitustaso ja pelitapahtumien tyyppi sekä pelin aktiivisuustaso itselleni sopiva. Ja täysien hahmoesittelyjen lukeminen tärkeää, jotta tietäisin millainen hahmo kannattaa luoda että sen linkittäminen jo mukana oleviin muihin olisi kohtuullisen helppoa. Muutaman lauseen pikakuvaus ei välttämättä kerro kaikkea olennaista mitä hahmojen linkitykseen tulee. Ja muutenkin mulle tulee aina luotaantyöntävä ja hämmentynyt olo kun pelaajat piilottelee hahmojaan ja pelitapahtumiaan; sisäpiiri-pelin vaikutelman lisäksi herää kysymys 'miksi'.

Ehkä vierailijaan ei luoteta, että he osaavat selata niitä varastamatta hahmoja ja pelejä? (Mitä en tiedä tapahtuneen kovinkaan usein, ja sitä paitsi jos joku haluaisi niin tehdä sen voisi tehdä rekisteröitymisen jälkeenkin.) Vai onko roolipelin laadussa jotain salattavaa? Vai sisällössä jotain loukkaavaa tai asiatonta? Tai ehkä ei mikään noista syistä, vaan joku muu mutta jos sitä ei edes selitetä avoimuuteen tottuneelle vierailijalle...? (Useimmat lienevät tottuneen avoimuuteen, koska nuo osiot piilottavia pelejä on selkeä vähemmistö.) Vaikka saisinkin kaiken esille rekisteröitymällä ja kirjautumalla se tuntuu minusta tarpeettomalta ja ylimääräiseltä vierailijan pompottamiselta. Ja entäs jos peli ei sovikaan mulle muulta osin kuin idealtaan? Olisin vaivautunut rekisteröitymään ihan turhaan. Mieluummin käännyn pois saman tien ja etsin samankaltaisen roolipelin joka antaa minun tutustua itseensä läpikotaisin nimenomaan vierailijana eli ei-rekisteröityneenä.

Itse pidän tärkeimpänä vierailijaystävällisen selauksen ja yhteydenpidon toteutumista, avointa ja helposti lähestyttävä ensivaikutelmaa, sekä vierailijoiden ja pelaajien ystävällistä kohtelua. Oman teknisen ylläpitotaakkansa helpotusta ei kannata tavoitella minkään noista kustannuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti